Granice
blackhawk: Korzystając z definicji właściwej ciągu uzasadnić:
n→
∞
Dochodzę to tego i nie wiem co dalej:
11 lis 15:30
blackhawk:
11 lis 16:07
Gray: Ustalamy ε>0.
| | 2n − 3n + 2n + 3n | | 2n | | 2n | |
|an +1| = | |
| | = 2| |
| | ≤ 2 |
| = |
| | 2n + 3n | | 2n+3n | | 3n | |
| | ε | | ε | |
= 2 (2/3)n < ε ⇔(2/3)n< |
| ⇔ n > log2/3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | ε | |
Przyjmując n0=[log2/3 |
| ] + 1 mamy: |
| | 2 | |
| | ε | |
∀ε> 0 ∃n0 = [log2/3 |
| ] + 1: ∀n>n0 |an +1| < ε |
| | 2 | |
Koniec
11 lis 16:16
blackhawk: dzięki, to można sobie tak pominąć to 2n w mianowniku?
11 lis 16:27
Saizou :
Gray szacował to, a kiedy zwiększymy wartość liczby wymiernej ?
11 lis 16:28