Wyznacz wartość parametru m, dla której proste przecinają się w jednym punkcie
wymiatacz: Pomóżcie proszę z jednym zadaniem!
Treść: Wyznacz wartości parametru m, dla której proste: k – prostopadła do wektora u = [2, –3]
i przechodząca przez punkt P(–1, 6) oraz p: x+y–5=0 i n: –x+(m+2)2y–7=0 przecinają się w
jednym punkcie.
Zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać.
11 lis 15:21
arkusz:
Liczysz prostą k.
Szukasz punktu przecięcia się prostych k i p. Wychodzi Ci punkt.*
Potem przyrownujesz prostą k lub p do prostej n.
Rozwiazanie równania ma być takie samo jak we wcześniejszym rownaniu.*
12 lis 11:00
pigor: ..., lub nieco inaczej z warunków zadania
tak :
k: 2(x+1)−3(y−6)=0 i
p: x+y−5=0 /*(−2) ⇔ 2x−3y+20=0 i −2x−2y+10=0 /+str. ⇔
⇔ −5y+30=0 i x=5−y ⇔ y=6 i x=−1, czyli
O=(−1,6)=P (co warto zauważyć
wcześniej, wtedy byłoby...

mniej roboty), zatem punkt
(−1,6)=O∊ [c[n

] ⇔
⇔
1+6(m+2)2−7=0 ⇔ (m+2)
2=1 ⇔ |m+2|=1 ⇔ m+2=−1 v m+2=1 ⇔
⇔
m=−3 v m=−1 ⇔
m∊{−3,−1} − szukane
wartości parametru m . ...
12 lis 15:20