Ile rozwiazan posiada rownanie...?
aga: Ile rozwiazan posiada rownanie:
−x3+5x2−x+5=0
Jak na moje wychodza trzy rozwiazania, a w odpowiedzi podane jest,ze jedno rozwiazanie.
Moge liczyc na pomoc?
11 lis 15:17
J :
..trzy ...
11 lis 15:22
PW: Żeby nie powoływać się na wielkie teorie − wystarczy wyłączyć przed nawias (x−5) dla dwóch
pierwszych i dwóch następnych składników i zobaczyć, co będzie z funkcją kwadratową w
nawiasie.
11 lis 15:24
wymiatacz: Rozwiązujesz metodą grupowania wyrazów
–x
3+5x
2–x+5=0
–x
2(x–5)–(x–5)=0
–(x−5)(x
2+1)=0
Rozwiązanie jest jedno, a jest nim 5.
11 lis 15:24
R: Z pierwszych 2 wyrażeń −x
2 przed nawias a z kolejnych 2 wyciągamy −1 czyli :
−x
2(x−5)−1(x−5)=0
czyli:
(−x
2−1)(x−5)=0
jeżeli pierwszy nawias przyrównamy do zera to otrzymamy sprzeczność:
−x
2−1=0
x
2=−1
a przecież żadna podniesiona do kwadratu nie może być ujemna.
Teraz drugi nawias przyrównujemy do zera
x−5=0
czyli:
x=5
Jedno rozwiązanie
11 lis 15:29
aga: bardzo dziekuje Wam za pomoc

po prostu zapomnialam o tym ze x
2=−1 jest sprzeczne
11 lis 15:34