aa
Hugo:

Balon wznosi się z prędkością o wartości vb. Gdy znajdował się na wysokości h nad ziemią,
przecięto linę utrzymującą balast. Po jakim czasie od chwili przecięcia liny balast spadnie na
ziemię? Opory powietrza proszę pominąć.
| | gt2 | | gt2 | | 2h | |
napewno wzor s= |
| => h= |
| => t = √ |
| |
| | 2 | | 2 | | g | |
ale jak uwzględnic predkosc ; / ?
t = v/g?
Bo ten pakunek po odczepieniu bedzie sie poruszac jednostanie opoznionym
11 lis 14:49
Hugo: cos znalazlem ale nie wiem...
gdyby wzor:
s=vt => t=s/v
i calosc:
11 lis 14:55
Metis: Jeżeli już to przecięciu liny, spadający pakunek będzie poruszał się ruchem przyspieszonym.
Opory powietrza omijasz.
Zatem masz swobodny spadek z przyspieszeniem a , równym przyspieszeniu grawitacyjnemu g.
11 lis 15:27