Równanie z paramtetrem
parametr: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania dodatnie?
x2−2(m−2)x+m2−2m−3=0
Chyba mam jakiś błąd w rachunkach przy liczeniu delty, bo miejsca zerowe wychodzą mi m1=0 i
m2=0
11 lis 14:12
Kacper:
Pokaż rachunki.
11 lis 14:13
parametr: Δ = 4m2−16m+16−4m2+8m+12=−8m+28
11 lis 14:15
parametr: Δm=64
11 lis 14:16
J :
..masz trzy warunki:
1) Δ > 0
2) x1*x2 > 0
3) x1 + x2 > 0
11 lis 14:25
parametr: Wiem, że mam trzy warunki. Rozwiązuję pierwszy, ale mi nie wychodzi i dlatego proszę o pomoc
11 lis 14:29
J :
.. a co Ci nie wychodzi ... wyznacz m tak, aby Δ > 0 ..
11 lis 14:30
parametr: Wyżej już napisałam, co mi nie wychodzi
11 lis 14:31
J :
policz m1 oraz m2 ..gałęzie skierowane do góry ... i określ m ..
11 lis 14:33
parametr: No właśnie w pierwszej wypowiedzi napisałam jaki mam problem. Wyznaczam m1 i m2, ale oba
wychodzą mi = 0. Dlatego proszę, żeby ktoś policzył i mi spróbował pokazać, gdzie mam błąd, bo
pewnie gdzieś w obliczeniach
11 lis 14:34
J :
| | 28 | | 7 | |
..nie patrzyłem wyżej ... −8m + 28 > 0 ⇔ m < |
| ⇔ m < |
| .. |
| | 8 | | 2 | |
11 lis 14:36
parametr: no właśnie tyle mi wychodzi (tzn. Δ=−8m+28), ale potem liczyłam jakby kolejną deltę i wtedy
Δ=64... Niezbyt chyba rozumiem, nie byłam w piątek w szkole, a wtedy zaczęli robić te zadania
z parametrem i u koleżanki w notatkach to było robione takim sposobem, że jakby z pierwszej
delty wylicza się kolejną (?)
11 lis 14:39
parametr: Chyba już kompletnie tego nie rozumiem...
Mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć
11 lis 14:47
parametr: ?
11 lis 14:56
PW: Δ jest funkcją parametru m:
Δ(m) = −8m+28,
| | 7 | |
policzyłaś dobrze, i J dobrze podpowiada: w takim razie Δ(m) > 0 ⇔m < |
| . |
| | 2 | |
Wiesz już, że aby równanie miało dwa rozwiązania, musi być
To jest jeden z warunków, dalej zajmujemy się dwoma następnymi warunkami:
x
1·x
2 > 0 i x
1+x
2 > 0.
Nie licz tych x
1 i x
2, ale zastosuj wzory Viete'a:
x
1·x
2 = −2m−3
x
1+x
2 = 2(m−2)
− rozwiąż odpowiednie nierówności.
11 lis 15:10
parametr: A nie muszę mieć pierwiastków z pierwszego warunku? Żeby potem wyznaczyć część wspólną ze
wszystkich przedziałów?
11 lis 15:12
parametr: ?
11 lis 15:26
parametr: ROZWIĄZANE
11 lis 15:32
PW: (x
1>0 ∧ x
2 >0) ⇔ (x
1·x
2 > 0 ∧ x
1+x
2 > 0) ⇔ −2m−3 > 0 ∧ 2(m−2) > 0
.
Od samego początku jesteś przekonana, że te trzy warunki spełnione jednocześnie dają odpowiedź.
Wiedza o tym, jakimi wzorami wyrażają się x
1 i x
2 w zależności od m nie jest potrzebna do
rozwiązania. Właśnie temu służą wzory Viete'a − żeby trudne wzory na x
1 i x
2 ominąć, a
zastąpić je czymś łatwiejszym, co jest podane w równaniu (przepisie na funkcję kwadratową) bez
liczenia.
11 lis 15:34
parametr: Już rozumiem, zrobiłam. Ale dalej mam problem z innymi zadaniami tego typu − na 6 wyszły mi 3
11 lis 15:36
PW: Nie jest to łatwiutkie. Jak pisałaś wyżej − bywają zadania, w których Δ wyjściowego równania
jest funkcją kwadratową zmiennej m. Wtedy dla tej funkcji kwadratowej musimy policzyć − kiedy
jest dodatnia, kiedy równa zeru i kiedy ujemna. Niektórzy robią to licząc "drugą Δ", zazwyczaj
oznaczaną Δm. I tu zaczyna się mylić jedno z drugim, niektórzy przy tej drugiej Δ tracą
wątek.
Po paru udanych próbach już będziesz wiedziała.
11 lis 16:23