monotoniczność ciągów
Cami: Witam

mam problem z tym oto tutaj zadaniem:
Sprawdzić, czy następujące ciągi są monotoniczne i ograniczone
b
n=(n
2+2n+1)/(n
2−3)
c
n= 2
n/n!
d
n= n
(−1)
n
są jakieś dwa sposoby na liczenie tego: 1 poprzez odejmowanie od wyrazu n+1 − n lub dzielenie
n+1/n oraz 2 poprzez porównanie podanego ciągu z 1 lub 0.
W pierwszym sposobie:
− nie wiem kiedy zastosować odejmowanie, a kiedy dzielenie;
− i co dalej zrobić z tym? np. 2
n+1/(n+1)! / 2
n/n!= 2 / (n+1)


W drugim sposobie:
− nie mam pojęcia kiedy postawić znak > lub < między ciągiem, a tą 1, no właśnie! a może 0


np.[(n
2+2n+1)/(n
2−3)] >1
n>−2


Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu, bo potrzebuję tego na jutro....
11 lis 14:04
Cami: proszeeeeee
11 lis 14:27
Cami: podbijam
11 lis 14:37
Cami: hej? ludzie, pomóżcie.....
11 lis 14:56
Cami: czy ktoś pomoże?
11 lis 15:35
ICSP: 1. Odejmowanie gdy masz funkcje wymierne, a dzielenie gdy masz potęgi oraz silnię
Ewentualnie jeśli podejrzewasz, że jakiś ciąg nie jest monotoniczny możesz policzyć kilka
pierwszych wyrazów.
11 lis 15:37
Cami: a......... co z pozostałymi pytaniami:( baaaaaaaaaaaaaaardzoooooooooooo proszę o odp.
11 lis 15:44
ICSP: Reszty nie potrafię rozczytać
11 lis 15:45
Cami: to napiszę jeszcze raz z innej strony
11 lis 15:51
Cami: Moim pierwszym pytaniem jest co ja mam dalej zrobić z tym przykładem:
2n + [ 1/(n+1)! ] / [2n/n!] = 2 / (n+1)
11 lis 15:53
Cami: Moim drugim pytaniem jest
czy znasz może ten sposób z "magicznym" porównywaniem danego ciągu z zerem lub jedynką chyba w
zależności od tego czy ten ciąg jest rosnący czy malejący
11 lis 15:54
11 lis 15:55
11 lis 15:56
Cami: jakie warunki? czego? co sprawdzam?
11 lis 15:57
ICSP: monotoniczność możesz sprawdzać na jeden z dwóch sposobów, albo z a
n+1 − a
n , albo z
| | an+1 | |
|
| . Nikt nie będzie się domyślał z którego korzystasz, dlatego powinieneś napisać |
| | an | |
| | an+1 | |
na samym początku albo |
| albo an+1 − an |
| | an | |
11 lis 15:58
Cami: ah racja, masz rację to jeszcze raz

cn= 2n/n!
| cn+1 | | 2*(n+1) | | n! | | 2 | |
| = |
| * |
| = po wyciągnięciu n i skróceniu = |
| |
| cn | | (n+1)1 | | 2n | | n+1 | |
11 lis 16:04
ICSP:
Wniosek. Ciąg jest malejący dla n ≥ 2
11 lis 16:05
Cami: skąd ten n≥2?
11 lis 16:09
Cami: już wiem!
11 lis 16:13
Cami: i ograniczeniem tego ciągu jest 2?
11 lis 16:13
ICSP: ciąg jest malejący, wiec ograniczeniem górnym jest a1.
11 lis 16:23
Cami: 1? dla n należącego do naturalnych?
11 lis 16:29
ICSP: c
1 
Na inny ciąg popatrzyłem
0 ≤ c
n ≤ c
1 = 2 − ciąg jest ograniczony i malejący.
11 lis 16:30
Cami: aha... to w takim razie jak te dwa pozostałe ciągi rozpisać?
dn= n
(−1)n
11 lis 16:33
ICSP: dn − jak występuje (−1)n to zazwyczaj ciąg nie będzie monotoniczny − policz kilka pierwszych
wyrazów
bn − Zbadaj znak różnicy
11 lis 16:35
Cami: a czy jeżeli ciąg jest niemonotoniczny to znaczy, że nie jest ograniczony?
11 lis 18:35
Cami: a w tym ciągu b
n jak zbadam znak różnicy to mi wychodzi taki "tasiemiec" (wielomian)
| | (−2)n2−10n−10 | |
bn= |
| |
| | n4+2n3−5n2−6n+6 | |
co ja mam dalej z tym zrobić?
11 lis 18:47
Cami: czy ktoś wie jak to zrobić?
11 lis 19:56
Cami: podbijam
12 lis 13:04