Funkcje i ciagi
Daniel: Znaleźć zbiory wartosci nastepujacych funkcji
f;<0,2>→Rf f(x)=2x3−3x2
zrobiłem tak , ze wyciagłem x2 przed nawias i podstawiłem raz 0 a drugi raz 2 i przedział
wyszedł mi <0,4> a w odp jest od <−1,4>
Prosze o pomoc bo nie widze gdzie zrobiłem bład
11 lis 14:04
J :
| | 3 | |
... bo minimum ta funkcja ma dla x = |
| ... |
| | 4 | |
11 lis 14:14
J :
..przepraszam .. dla x = 1 fmin = − 1 ..
11 lis 14:22
Daniel: a moge zrobic to za pomocą pochodnej czyli :
f(x)=2x3−3x2
f'(x)=3*2x2−2*3x⇒6x2−6x⇒6x(x−1)
6x=0⇒x=0
x−1=0⇒x=1
i mam 3 przedziały (−∞,0) <0,1) <1+∞)
11 lis 14:44
J :
...tak ..f'(x) = 6x2 − 6x ... f'(1) = 0 ... minimum.dla x = 1 ..
11 lis 14:52
Daniel: Mhmm no spoczko dzieki

a jak mam
I widzę , że jak podstawie 0 to a funkcja bedzie miała najwiekszą wartość , czyli 2
a jak za x będą podstawiam to co raz wieksze liczby to wartość bedzie dążyć do zera
wiec odp bedzie (0,2> ?
I jeszcze jedno pytanie , czy w takich zadaniach poprostu podstawiać liczby za x , czy może
znasz jakaś lepszą metodę
11 lis 15:00
Daniel: x2= x2
11 lis 15:01