Potęgi,pierwiastki,moduł
MonicaAlexandra: Dane są liczby a,b,c takie,że a=(√8 + √32)/√2 b=(43 * 57 + 106 )/6 * 105 c= |(6−
√11 ) (√11+6)|
Uporządkuj je rosnąco.
11 lis 13:58
MonicaAlexandra: sorki tam ma być w b podzielone przez iloczyn tego a nie oddzielnie pomnożone
11 lis 14:04
eba: Uprość je sobie i uporządkuj
Hint:
a)ułamki
b)43*57 = 43*53*54=23*103*54
c)wzory skróconego mnożenia
11 lis 14:05
MonicaAlexandra: problem w tym,że jak sobie sama policzyłam to mi wyszło że a=6 b=10 a c =25 i nie zgadza mi się
z odp ... nie wiem gdzie robię błąd...
11 lis 14:15
eba: a = 6 − OK
b = 10 − OK
c 25 − OK
szybciej uwierzę, że w odpowiedziach jest błąd ew. coś zostało nieprzepisane
11 lis 14:19
MonicaAlexandra: przepisane właśnie jest ok,bo kilkakrotnie sprawdzałam... i liczyłam również wielokrotnie ;c
sama zaznaczyłam odpowiedź a<b<c a w odp mam b<a<c ... no cóż dzięki za pomoc

już myślałam
że takich prostych działań nie potrafię zrobić
11 lis 14:22