Wykresy funkcji arc
studencik: Witam, czy jakiś sposób na szybkie wyobrażenie sobie lub narysowanie funkcji typu:
arctg(tgx)
arcsin(x)
Ja jakoś zupełnie nie mogę sobie wyobrazić wykresu tego typu funkcji.
11 lis 13:55
Kacper:
Tylko drugi jest prosty.
11 lis 13:58
studencik: A ktoś wie jak narysować pierwszy, nie licząc wolframalpha.com?
11 lis 13:59
Kacper:
Wolfram rysuje np pierwszy źle
11 lis 14:02
michał: a jak powinien ten wykres wyglądać?
11 lis 14:04
Kacper:

Coś takiego
11 lis 14:10
michał: Śliczny.
Niestety dalej mam problem, bo nie wiem jakie kroki powinienem wykonać gdy chciałbym go sam
narysować w zeszycie.
11 lis 14:15
michał: sorry za inny nick
11 lis 14:15
Kacper:
Łatwiej zapamiętać niż wyprowadzić
11 lis 14:18
michał: No tak, tylko że potem mogę mieć trochę inną do narysowania np. arccos(cos(x)) i znowu będę
miał problem, myślałem, że jest jakiś schemat albo kolejność rozwiązywania/przekształcanie,że
można w miarę szybko to zrobić.
11 lis 14:22
Kacper:
Każdą liczy się "na piechotę" korzystając z definicji funkcji cyklometrycznych.
arccos(cosx)=y,
cosx=cosy
y=x+2π lub y=−x+2π, y∊(0,π)
11 lis 14:31
michał: Dzięki za pomoc, teraz myślę, że będzie już mi łatwiej to ogarnąć. A jeszcze tylko powiedz skąd
się bierze ten warunek y∊(0,π)?
11 lis 14:53