rozwiązać równania w dziedzinie rzeczywistej
Ewe lina: a) Ix+1I = I
√2 −
√3I
| | 2x − x2 − 8x3 + 4x4 | |
b) |
| = 0 |
| | x2 − 4 | |
11 lis 13:38
J :
a) x + 1 = √3 − √2 lub x + 1 = √2 − √3 ...
11 lis 13:41
J :
b) załozenia ... potem: ⇔ x(4x2 −1)(x − 2) = 0
11 lis 13:47
J :
c) chyba źle przepisane...
11 lis 13:48
Ewe lina: a) x=
√2 −
√3 − 1 lub x=
√3 −
√2 −1
tak ma to być ?
11 lis 13:49
J :
..tak...
11 lis 13:52
Ewe lina: aaa to :
d) x5 − 4x2 + 8x2 − 32 = 0
x2 (x2 − 4) +8(x2 −4)
dobrze wyciągnęłam ?
11 lis 14:02
J :
... żle przepisałaś ... ma być: (x3 + 8)(x2 − 4) = 0 ...
11 lis 14:06
Ewe lina: (x3 + 8)(x2 − 4) = 0 ...
ale z tego wychodzi : x5 − 4x3 + 8x2 − 32
zamiast − 4x2 wychodzi − 4x3
11 lis 14:09
J :
... i tak ma być ... jest pewnie pomyłka w druku ...
11 lis 14:11
Ewe lina: x
3 =
√−8 x
2=
√4
x
2 = 2 lub x
2 = −2
aaaa
√−8
11 lis 14:18
J :
..3√−8 = − 2 ..
11 lis 14:23
Ewe lina: Dziękiiiii
11 lis 14:28