Uzasadnij że
wojtu: Uzasadnij, że dla każdej liczny naturalnej n liczba
(n−1)n(n+1)(n+2)+1 jest kwadratem liczby naturalnej.
Zrobiłem,że (n−1)n(n+1)(n+2) to 4 kolejne liczby naturalne, więc są podzielne przez 24.
(n−1)n(n+1)(n+2)=24k, gdzie k należy do naturalnych.
Chciałem zrobić tak
24k+1=16k+8k+1=(4k+1)2
ale tak chyba nie można(by musiało być 16k2), więc nie wiem co dalej.
11 lis 13:31
Ditka: po wymnożeniu:
n4+3n3+2n2−n3−3n2−2n+1=n4+2n3−n2−2n+1=n4+n3+n3−n2−n−n+1−n2+n2=
n2(n2+n−1)+n(n2+n−1)−(n2+n−1)=(n2+n−1)(n2+n−1)=(n2+n−1)2
11 lis 14:37