wyznacz współrzędne
Pati:

Rysunek przedstawia szkic wykresu funkcji f(x)= −x
3 + 3x
2 +24x − 72, gdzie x należy do R.
Wyznacz współrzędne tych punktów, wiedząc, dodatkowo, że:
−Punkty A, B należą też do osi OX
−styczna do wykresu funkcji f w punkcie C jest opisana równaniem y=24x−68
−styczna do wykresu funkcji f w punkcie D jest równoległa do osi OX
11 lis 13:24
Kacper:
W czym problem?
11 lis 13:28
Pati: z wyznaczeniem punktu C i D
11 lis 13:31
Kacper:
Jak się wyznacza styczną do wykresu funkcji?
11 lis 13:34
maleuch: Czy ktoś potrafi to rozwiązać

Chodzi o punkt C i D
25 gru 16:07
+-: C −x3 + 3x2 +24x − 72−(24x−68)=−x3+3x2−4, x1=−1 x23=2 y=?
D−styczna do wykresu funkcji f w punkcie D jest równoległa do osi OX ; czyli jest to punkt w
minimum
25 gru 18:56