Dla jakich liczb naturalnych równanie ma rozwiązanie w całkowitych?
krymeer: Dla jakich liczb naturalnych a, b, c równanie ax+by=c ma rozwiązanie w liczbach całkowitych?
Nie znam całek, pochodnych i innych tego typu rzeczy, stąd proszę o jak najprostsze
wyjaśnienie. Poprzedni podpunkt tego zadania brzmiał: „Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
6x+15y=3”, gdzie wykorzystałem tzw. metodę Eulera (znalezioną w Internecie) i przekształciłem
je do postaci y=1+2z i x=−5z−2, gdzie z∊C.
11 lis 13:18
krymeer: * z∊Z, zgodnie z nazewnictwem wprowadzonym na studiach.
11 lis 13:19
11 lis 13:19
krymeer: Zatem jest liczba jest jakieś d takie, że d|a i d|b i d|c oraz e, że e|a i e|b i e|d... ale
dalej stoję w miejscu. Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?
11 lis 13:39