matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
888:
4
Ile jest prostych stycznych do wykresu funkcji f(x) = 3x −
i prostopadłych do prostej x
x
+ 5y = 0 ? Zacząłem zadanie, ale nie wiem jak obliczyć ile jest tych prostych... y=ax + b y = −5x +b −−> a
1
a
2
= −1 ⇔ k⊥l f'(x
0
) = −5
√
2
√
2
x
0
=
⋁ x
0
= −
2
2
5
√
2
5
√
2
f(x
0
) =
⋁ f(x
0
) = −
−−−> y = −5x , co dalej?
2
2
11 lis 13:01
888:
ktoś pomoże
11 lis 13:33