trygonometria
Olgaaa: | | π | |
Największe ujemne rozwiązanie 2sin(x+ |
| )=1 to: |
| | 6 | |
| | −4π | |
poprawna odpowiedź to |
| |
| | 3 | |
11 lis 12:58
888: a masz jakiś określony przedział?, dziedzinę?
11 lis 13:07
Olgaaa: nie, tylko to...
| | π | | π | |
doszłam do tego, że x+ |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
i dalej średnio wiem, co zrobić
11 lis 13:10
J :
..jeśli nie ma przedziału ... to zdanie nie ma sensu...pomijając fakt,że nia ma największej
liczby ujemnej ..
11 lis 13:19
Olgaaa: nie widzisz, że to jest równanie? Więc musi być jakaś odpowiedź...
wcześniej miałam też przykład bez przedziału i dobrze wyszło wszystko
11 lis 13:21
888: no ale nie da sie określić przedziału dla równania, które nie ma określonej dziedziny, to tak
jak byś miała podać największe rozwiązanie w nieskończoności
11 lis 13:23
Olgaaa: Wcześniejsze zadanie było, żeby podać najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania
| | −√3 | |
cosπ*tg(−x)= |
| i to jakoś dało się rozwiązać bez przedziału... |
| | 3 | |
11 lis 13:25
888: | | π | | π | | π | | π | |
x + |
| = |
| +2kπ ⋁ x + |
| = π − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
11 lis 13:31
Olgaaa: Ok, dzięki
11 lis 13:39