zspl
qu: Mam to rozwiązać w liczbach zespolonych
x3+4x2+x+4=0
obliczam
x(x+4)2
x2=0
x=0
x2+8x+16=0
i z tego mi wychodzi
x1= −4
Gdzieś coś robie nie tak ponieważ powinno wyjść −i, i , −4
Mógłby ktos na to zerknąć >?
11 lis 12:20
J :
... ⇔ (x2+4)(x+4) = 0 ...
11 lis 12:23
J :
.. w drugim nawiasie ( x + 1) ..oczywiście...
11 lis 12:24
Kacper:
Najpierw napisz porządnie to rozwiązanie, bo nic nie można zrozumieć co robisz. Wymyślasz sobie
jakieś dwa równania i je rozwiązujesz. Dlaczego?
11 lis 12:25
J :
.... x = 2i lub x = −2i lub x = − 1 ...
11 lis 12:27
qu: x3+4x2+x+4
x2 przed nawias
x2(x+4)(x+4)
x2(x+4)2
x2=0
(x+4)2=0
x2+8x+16=0
delta=0 wychodzi
i co dalej ...
11 lis 12:27
Kacper:
Jaki x przed nawias? z 4 potrafisz wyłączyć x
J (x
2+4)(x+1)=x
3+x
2+4x+4≠x
3+4x
2+x+4
11 lis 12:31
J :
sorry ... ⇔ (x2+1)(x+4) = 0 ... i teraz rozwiązuj ...
11 lis 12:33
qu: nie czuje, widzę że źle robilem ale jak Wy to rozwiązujecie ?
11 lis 12:40
J :
⇔ (x − i)(x + i)(x + 4) = 0 ⇔ x = i lub x = − i lub x = − 4 ...
11 lis 12:41
qu: a skąd tam się i wzięło ?
11 lis 12:43
J :
.... przecież to rozwiązujesz w liczbach zespolonych ...
x2 + 1 = (x + i)(x − i) .... wykaż....
11 lis 12:44