granice
maruda:
jakby ktoś mógł, to łopatologicznie proszę
11 lis 11:40
maruda: up
11 lis 11:58
bezendu:
g=e2
11 lis 12:46
J :
...może się mylę, a wychodzi mi g = e
2n ...
11 lis 12:51
maruda: w odp jest e−2
11 lis 12:52
Godzio:
| | n2 | |
( |
| )2n2 + 3 = (1) = (2) = (3) = (4) = (5) |
| | n2 − 1 | |
(1): odejmujemy i dodajemy jedynkę
| | n2 − 1 + 1 | |
( |
| )2n2 + 3 |
| | n2 − 1 | |
(2): rozdzielamy na dwa ułamki
| | n2 − 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )2n2 + 3 |
| | n2 − 1 | | n2 − 1 | |
(3): upraszczamy
(4): zajmiemy się wykładnikiem, do liczby e potrzebujemy w wykładniku tego samego ciągu co w
mianowniku ułamka.
| | 1 | |
[ (1 + |
| )n2 − 1 ](2n2 + 3)/(n2 − 1) |
| | n2 − 1 | |
Wytłumaczenie: (a
n)
m = a
n * m, więc wykładnik n
2 − 1 skróci się z mianownikiem ułamka z
zewnętrznej potęgi.
(5): przechodzimy do granicy, to co w środku dąży oczywiście do e, teraz zajmiemy się
wykładnikiem:
Ostatecznie granica to
e
2
11 lis 12:53
Godzio:
W odpowiedzi jest źle, albo źle przepisałeś.
11 lis 12:55
ICSP: Pewnie w mianowniku jest n
2 + 1
11 lis 12:56
J :
... pomyliłem się ....racja ... g = e
2 ...
11 lis 12:57
11 lis 13:13