Dziękuję za pomoc:*
Ania: Potrzebuję pilnie pomocy Kochani, przerosło mnie to zadanko:(
x4+x2+x−1<=0
11 lis 11:24
Kacper:
x
4+x
2+x−1=x(x
3+1)+(x
2−1)=...
dalej sama
11 lis 11:37
Ania: = x(x+1)(x
2−x+1) + (x−1)(x+1) = ....
(x+1) przed nawias? jak?
11 lis 11:41
Ania: Panie Kacper, ratuj Pan...
11 lis 11:59
Ania: x
4+x
2+x−1 =
= x(x
3+1)+(x
2−1)=
= x(x+1)(x
2−x+1) + (x−1)(x+1)=
= (x+1)(x
3−x
2+x+x−1)=
= (x+1)(x
3−x
2+2x−1)=
..... tyle mam, nie wiem co dalej
11 lis 12:35
Kacper:
Na pewno dobrze przepisany przykład?
Bo tej drugiej części nie policzysz (zapewne)

Sprawdź jeszcze raz polecenie.
11 lis 12:37
Ania: Sprawdziłam milion razy, bo tkwię już w martwym punkcie od wczoraj i nie wiem jak to
ugryźć...różne kombinacje wzorów skróconego mnożenia + setki wariacji z dodawaniem składników,
które się wzajemnie znoszą typu + x3 − X3 − x2 +2x2 ...itp tak żeby można było jakoś to
pogrupować i nic, i nic i zero..
11 lis 12:44
11 lis 12:44
ICSP: Na jakiej uczelni studiujesz ?
11 lis 12:57
Ania: Studiowałam,to już za mną

akurat to zadanie przyniósł brat (liceum, profil rozszerzony)
11 lis 13:02
ICSP: W takim razie brat musiał, źle przepisać zadanie.
Licealista sobie z nim nie poradzi.
11 lis 13:04
Ania: Na to wygląda...myślałam, że ktoś mądrzejszy ode mnie oświeci mnie w ułamku sekundy, ale widzę
że chyba faktycznie jest błąd w treści.
11 lis 13:11
ICSP: To może być zadanie dla studenta matematyki uczęszczającego na jedną z lepszych uczelni w
Polsce
11 lis 13:13
Kacper:
Idź podziękuj bratu
11 lis 13:14
Kacper:
ICSP chyba masz rację, bo gdyby nie własne zainteresowania, to zapewne nie poznałbym
wzorów jak to liczyć
11 lis 13:15
Ania: Jakby jakiś student matematyki chciał to policzyć dla własnej (i mojej

) satysfakcji iii się
tym podzielić to...to super

póki co odpuszczam to zadanie, jako że nie studiowałam
matematyki szkoda czasu na bezcelowe łamanie głowy, które i tak nic dobrego nie przyniesie
11 lis 13:20