równość
Archy: wykaż, że równość jest prawdziwa
√3+√3+3√10+6√3=√3+1
11 lis 11:23
Archy: jakaś podpowiedź chociaż?
11 lis 11:29
Kacper:
Obydwie liczby są dodatnie, zatem można podnieść do kwadratu.
11 lis 11:36
Archy: wtedy zostanie po lewej stronie √3+3√10+6√3
co z tym zrobić?
11 lis 11:39
Archy:
11 lis 11:44
Archy: proszę o pomoc...
11 lis 11:49
11 lis 11:54
Archy:
11 lis 11:59
Archy: wiem że 3√10+6√3 trzeba jakoś rozpisać ze wzoru skróconego mnożenia chyba
tak robiłem gdy miałem pierwiastek kwadratowy. Wtedy √x2=|x|
nie wiem jak to zrobić tutaj..
11 lis 12:04
Archy:
11 lis 12:09
Kacper:
Rozpisz po kolei co dostaniesz po podniesieniu do kwadratu.
11 lis 12:16
Archy: √3+3√10+6√3=3+2√3+1
11 lis 12:25
Kacper:
Jeszcze zgubiłeś 3 z lewej strony. Teraz zostaw po lewej pierwiastek stopnia 3, a reszta na
prawo.
Znowu można podnieść do potęgi, tym razem 3. I to już koniec zadania
11 lis 12:27
Archy: aa ok dzięki

a ja się głowiłem z tymi wzorami skróconego... xd
11 lis 12:32
Kacper:
To zadanie jest łatwe, bo masz powiedziane ile wynosi ten pierwiastek

Trudniej byłoby, gdyby polecenie było oblicz i nie podana prawa strona nierówności
11 lis 12:35