Rozwiąż nierówność w przedziale <0,2pi>
Lila: log0,5 cos 2x≥ − log2 sin x
rozwiązałam tyle :
cos 2x> 0 , sin x > 0
−log2 cos 2x ≥ −log2 sin x
cos 2x ≤sin x
1−2sin2 x ≤ sin x
2sin2 x + sin x −1 ≥0
t = sin x t∊<−1,1>
2t2 + t −1 ≥0
Δ=9
t1 = −1 t2 = 12
czyli sin x = −1 lub sin x = 12 ?
nwm co dalej ....
11 lis 11:14
J :
| | 1 | |
dla jakich kątów w podanym przedziale sinx = −1 lub sinx = |
| ..? |
| | 2 | |
11 lis 11:16
Lila: dla sin x = − 1
x1 = −π2 x2 = 3π2
dla sin x = 12
x1 = π6 x2 = 5π6
11 lis 11:20
J :
| | π | |
− |
| nie należy do podanego przedziału .... reszta dobrze |
| | 2 | |
11 lis 11:22
Lila: a w odp jest : <π6, π4) ∪ ( 3π4 , 5π6 >
11 lis 11:26
J :
....bo to jest nierówność, a nie równanie ...
11 lis 11:29
Lila: no wiem , ale skąd się wzięło to π4 i 3π4
11 lis 11:31