Funkcje
Zby: Witam, poproszę was o pomoc, potrzebuje rozwiązać 3 zadania na sprawdzian, dostane podobny na
poprawie jakby ktoś był mógł bardzo proszę

7) Dane są funkcje homograficzne F(x) = x / 4−x (4−x jest w mianowniku) oraz G(x) = 1 / x+2
gdzie x ≠ 4 i x ≠ −2
a) oblicz argument, dla którego wartość funkcji f wynosi pierwiastek z 3 i podaj go w postaci a
+b pierwiastek z c, gdzie a,b,c ∊ W i c>0
b) Rozwiąż nierówność F(x) ≤ 0,2
c) Rozwiąż równianie F(x) = G(x)
8. Samochód przebył w pewnym czasie drogę 210km Gdyby jechał ze średnią prędkością
60 km/h(tu nie wiem ile ma byc czy 60 czy ile bo nie widać na zdjęciu

ale przykładowo)
większą to czas przejazdu skróciłby się o 30 minut, z jaką średnia prędkością jechał ten
samochód.
9. Wykonaj działania, wynik doprowadź do najprostszej postaci. Podaj dziedzinę wyrażenia
a) x / x
2 (2+x) + 2x − 4 / x
3 − 4x
b) 2x
2 − 2 / 3x + 3 : x
2 − 2x + 1 / 9x
2 − 9
Bardzo was proszę o rozwiązanie zadań jutro idę na poprawę. Dziękuje bardzo temu kto to
rozwiąże
