matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania logarytmiczne
lovematma:
Rozwiąż równanie log
4
√
x
+
1
2
log
4
(x+4)=
5
4
11 lis 10:50
J :
Założenia: x >0 i x + 4 > 0 ...⇔ log
4
√
x
+ log
4
√
x+4
= log
4
4
5/4
⇔ (
√
x
)(
√
x+4
) = 4
5/4
11 lis 10:57