qwe: Punkt przecięcia się wykresów funkcji liniowych f(x)=3x−6 i g(x)= −2x+m leży na osi OY wtedy
gdy:
a) m= −6
b) m= 0
c) m= 4
d) m= 6
Moje obliczenia:
f(x)
0=3x−6
2=x
g(x)
0= −2x+m
0= −2*2+m
4=m
Jak muszę to dalej obliczyć, albo gdzie jest błąd ?
(prawidłowa odpowiedź to m= −6 )
11 lis 08:43
Kacper:
Jak odczytać punkt przecięcia wykresu funkcji f(x)=3x−6 z osią OY?
11 lis 08:45
qwe: nie wiem
11 lis 09:06
Kacper:
To poszukaj w książce i jak się dowiesz to napisz.
11 lis 09:10
qwe: Warunek : x = 0
ponieważ pierwsza współrzędna każdego punktu leżącego na osi OY wynosi 0
obliczam drugą współrzędną podstawiając do wzoru
funkcji y = 3x − 6 w miejsce x wartość 0
zatem y = 3*0 − 6
więc y = −6
czyli szukany punkt ma współrzędne ( 0 , −6)
Dzięki
11 lis 09:27
qwe: to w takim razie po co w poleceniu podali mi g(x)= −2x+m
11 lis 09:47
razor: a co masz obliczyć?
11 lis 09:54
qwe: Punkt przecięcia się wykresów funkcji liniowych f(x)=3x−6 i g(x)= −2x+m leży na osi OY wtedy
gdy m=?
11 lis 10:05
Kacper:
To obecnie masz punkt przez który musi przechodzić wykres drugiej funkcji. Podstawiasz i
obliczasz m
11 lis 10:22
qwe: w ten sposób
f(x) = 3x−6
f(x) = −6
g(x) = −2+m
−6= −2*0+m
−6=m
11 lis 10:30
qwe: Dzięki za pomoc
11 lis 10:34
Kacper:
mały szczegół f(0)=−6
11 lis 10:38