Granica
PoGranicznik: Hej. Mam taką granicę do obliczenia:
lim(x−>0)(1+tg2√x)1/2x.
Liczę tak: lim(x−>0)[(1+tg2√x)1/tg2√x]tg2√x/2x. Zamieniam ze wzoru na e. Ale nie
tg2√x
wiem jak ruszyć końcówkę. Wychodzi granica z
. Jak obliczyć tę granicę? O ile
2x
dobrze wcześniej policzyłem.
11 lis 01:01
pigor:
tg2√x
.... lim x→0
=
2x
tg2√x
=lim x→012 *
= 12*12= 12
√x2
a więc masz e1/2= √e − szukana granica
11 lis 01:08
PoGranicznik: Dzięki : ). Po zastosowaniu Hospitala wychodziły głupoty, a wystarczy tylko co nieco
przekształcić.