matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
g
granica:
Obliczyć pochodną funkcji korzystając z definicji: a) f(x) = x
2
f(x) − f(x
0
)
mam taki wzór f'(x
0
) = lim x −− > 0
x − x
0
ale nie wiem jak to wykorzystac
10 lis 23:55
ICSP:
Wystarczy podstawić do wzoru ....
11 lis 00:04
Martiminiano:
f(x
0
+h)−f(x
0
)
Jeżeli istnieje granica właściwa lim
h→0
, to nazywamy ją pochodną
h
funkcji f w punkcie x
0
.
f(x
0
+h)−f(x
0
)
(x+h)
2
−x
2
x
2
+2xh+h
2
−x
2
lim
h→0
=lim
h→0
=lim
h→0
=
h
h
h
h(2x+h)
=lim
h→0
=lim
h→0
2x+h=2x
h
11 lis 00:25