pole: rombu, trójkąta, trapezu
kazan: jestem w kropce, mam godzinę na zrobienie kilku zadań (niby prostych), proszę o pomoc, wiem że
pewnie otrzymam komentarze typu "nie wysylamy gotowych zadań", ale naprawdę zrobiłem już sporo
zadań, i tylko te mi zostały . jesteście moją ostatnią deską ratunku.
zadanie 1)
Podstawy trapezu mają dlugość 6 cm i 12 cm. Miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 30* i
45* . Oblicz pole i obwód trapezu.
zadanie 2)
W trójkącie równoramiennym miara kąta przy podstawie jest 4 razy mniejsza od miary kąta między
ramionami. Długość ramienia równa się 4√2 . oblicz pole trójkąta
zadanie 3)
Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 20 cm, a stosunek długości przekątnych jest równy 2 :
4.
15 lis 18:42
Rada: 1 no to przy jednym ramieniu suma kątów to 180*
wychodzi nam magiczny trójkąt 30 60 90 i mamy dane że bok między 30 a 90 ma 3cm dł
3cm= a pierwiastek z 3 czyli a = pierwiastek z 3
z tego również mam bok między 30 a 60 i on ma 2 pierwiastki z 3
czyli pole już to 3 * 12 * pierwiastek z 3 / 2=18 pierwiastków z 3
następnie drugie ramię stworzy trójkąt 45 45 i 90
tutaj bok 45 45 ma a pierwiastków z 2
a=2 więc obwód to 18 + 18 pierw. z 3 + 2 pierw. z 2
2
180*= 6 razy a
a=30*
czyli kąty to 120 30 30
dzieląc go na 2 trójkąty przez kąt 120 wychodzą 2 trójkąty 30 60 90
bok 30 60 = 4 pierw. z 2
4 pierw. z 2 razy pierw. z 3 razy 2 pierw. z 2 /2=8 pierw. z 3
3
tutaj pitagoras c
2= a
2 + b
2
wiemy że b
2= 2* a
2
więc 400= 3a
2
400/3= a
2
(20 pierw. z 3)/3=a
pole to (2a*a)/2= a
2= 400/3
Wszystko z własności trójkątów 30 60 90 stopni oraz 45 45 90 stopni.
Wpisz w wikipedia.pl albo google.pl w grafice tam masz przedstawione w 2 rysunkach obie
własności. A pitagoras znany
15 lis 19:08
....:

x+y=6
tg30=h\y
tg45=h\x
rozwiaz uklad rownan
15 lis 19:10