a
granica: Znaleźć asymptoty wykresów podanych funkcji:
mógły ktoś pomóc w skrócie powiedzieć jak to się liczyło ?
Na początku granica w −1
− i −1
+, jeśli wychodzą granice
∞ to jest asymptota pozioma, a potem
co dalej ?
10 lis 23:48
granica: ?
10 lis 23:55
Martiminiano: Jeżeli funkcja y=f(x) ma w punkcie x0 granicę jednostronną
niewłaściwą, to prostą x=x0 nazywamy asymptotą pionową wykresu funkcji
Jeżeli limx→∞ f(x)=g, to prostą y=g nazywamy asymptotą poziomą wykresu funkcji w
nieskończoności
Jeżeli limx→−∞ f(x)=k, to prostą y=k nazywamy asymptotą poziomą wykresu funkcji w minus
nieskończoności
11 lis 00:30
vld: A co jeżeli w czterech przypadkach wychodzą symbole nieoznaczone?
11 lis 00:37
vld: lim x−> −1−
lim x−> −1+
lim x−> ∞
lim x−> −∞
11 lis 00:38
granica: móglby ktos to pokazac na tym przykladzie?
11 lis 10:44