f
szwagier: Znaleźć funkcje odwrotne do podanych:
a) f(x) = x2 − 2x, x ∊ [1,+∞)
10 lis 23:00
ICSP: [P[Wskazówka

]
Sprowadź funkcję kwadratową do postaci kanonicznej
10 lis 23:01
szwagier: tylko że są dwa miejsca zerowe
x(x − 2)
10 lis 23:04
ICSP: do kanonicznej, nie iloczynowej
10 lis 23:05
szwagier: (x − 1)2 + 0
10 lis 23:09
ICSP: poprawnie sprowadzić funkcję do postaci kanonicznej.
10 lis 23:12
szwagier: obliczyłem p i q i tak wyszła postać kanoniczna
10 lis 23:21
szwagier : pomożesz ?
10 lis 23:28
ICSP: Pokaż obliczenia
10 lis 23:29
szwagier : Δ = 2
2 − 4 * 1 = 0
10 lis 23:35
ICSP: a = 1 , b = −2 , c = 0
Δ = b2 − 4ac = ...
10 lis 23:39
10 lis 23:45
ICSP: Poćwicz to sprowadzanie

f(x) = x
2 − 2x = (x−1)
2 − 1
Dla x ≥ 1 funkcja f jest różnowartościowa, zatem pytanie o funkcję odwrotną ma sens :
y = (x−1)
2 − 1 // i wyznaczamy x
y + 1 = (x−1)
2
√y + 1 = x − 1
x =
√y + 1 + 1
zamieniamy zmienne :
y =
√x + 1 + 1 − szukana funkcja odwrotna.
10 lis 23:48
granica: aha dzięki już chyba nie myślę , cały dzień z matmą
10 lis 23:51