jbkb
zombi: Wykazać, że
| | log(1+x) | | π2 | |
∫ |
| dx = |
| (całka od −1 do 1) |
| | x | | 4 | |
| | log(1+x) | |
Robiłem kiedyś podobne zadanie z Godziem i o ile dobrze mi świta to trzeba |
| |
| | x | |
rozwinąć w szereg tak?
10 lis 22:49
zombi: podbijam, Godzio jestes?
11 lis 02:25
Godzio:
Jestem
11 lis 02:26
Godzio:
Zrobię Ci podobny, ale nie identyczny przykład.
| log(x + 1) | | 1 | | x2 | | x3 | | x | | x2 | |
| = |
| (x − |
| + |
| − ...) = 1 − |
| + |
| − ... |
| x | | x | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | log(1 + x) | | x | | x2 | |
∫01 |
| dx = ∫01( 1 − |
| + |
| − ... ) = |
| | x | | 2 | | 3 | |
| | x2 | | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x − |
| + |
| − ... )|01 = |
| − |
| + |
| + ... = |
| | 22 | | 32 | | 12 | | 22 | | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1 + |
| + |
| + ... − 2( |
| + |
| + |
| + ...) = |
| | 22 | | 32 | | 22 | | 42 | | 62 | |
| | π2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| (U{1}{12 + |
| + |
| + ...) = |
| | 6 | | 22 | | 22 | | 32 | |
| | π2 | | 1 | | π2 | | π2 | |
= |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 12 | |
11 lis 02:38
zombi: Właśnie o to mi chodziło, bo już kiedyś dałeś mi właśnie to zadanie. Dobra to będę kombinował
Chociaż patrzać na granicę całkowania −1 i 1 pewne iksy będą mi się redukować ze wzgłedu na
znak.
11 lis 02:40
zombi: Aaa to lajcik wychodzi końcówka
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| + |
| − |
| +...)−(−1−U{1]{22}−U{1]{32}− |
| −...) = |
| | 22 | | 32 | | 42 | | 42 | |
| π2 | | π2 | | π2 | |
| −(− |
| ) = |
| ckd |
| 12 | | 6 | | 4 | |
11 lis 02:49
Godzio:
11 lis 02:49
zombi: A jeszcze pytanie teoretyczne, skąd wiemy, że
∫∑ak = ∑∫ak to z samej addytywności wynika, dla nieskończonej sumy?
11 lis 02:49
Godzio:
Szereg musi być jednostajnie zbieżny z tego co pamiętam, ale sprawdź to
11 lis 02:50
zombi: Masz jeszcze jakieś ciekawe zadanka z analizy mat? Bo czuję niedosyt na mojej analizie.
11 lis 02:54
Godzio:
[C[zombi] może rano co

? Dziś nie czuję się na siłach

.
11 lis 02:56
Godzio: zombi*
11 lis 02:58
zombi: Luzik

Teraz mam trochę wolnego od kartówek i kolosów, więc wreszcie mogę zająć się czymś dla
siebie. Dobranoc w takim razie!
11 lis 03:02
Godzio: Dobranoc
11 lis 03:06
zombi: Odnośnie tej całki szeregu. Znalazłem coś takiego, że
| d | |
| (a0+a1x+a2x2+...) = a1+2a2x+3a3x2+... |
| dx | |
Dla wszystkich x z przedziału zbieżności tego szeregu.
11 lis 03:13
Godzio:
Napisz mi jeszcze z jakiego zakresu chcesz zadanka
11 lis 11:51
zombi: Granice, szeregi (Taylor itd. również), pochodne, całeczki.
11 lis 12:24
Godzio:
1. f − ciągła na [a,∞) oraz istnieje granica limx→∞f(x) i jest skończona. Pokazać, że f jest
ograniczona na [a,∞)
2. Pokazać, że f: (a,b) → R o ograniczonej pochodnej jest jednostajnie ciągła na (a,b)
11 lis 12:45