. Będę ogromnie wdzięczny za pokazanie jak rozwiązać poniższe
zadania. Jeśli komuś się uda, to zdobędzie moje szczere uznanie, bo szukałem po całym
internecie i nic nie znalazłem (natknąłem się tylko na różne wzory, które jednak na nic się
zdały).
Jest to teoretycznie poziom podstawowy przygotowujący do nowej matury.
1. Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego ABC, (kąt C jest prosty) mając dane:
a = 2 − √2
b = 2√3 − √6
Powinno wyjść:
c = 4 − 2√2
2. W trójkącie równoramiennym dane są: długość podstawy 10 cm i kąt przy podstawie równy 30°.
Oblicz długość promienia koła wpisanego w trójkąt i promienia koła opisanego na tym trójkącie.
Prawidłowa odp.:
| 10√3 | ||
R = | cm | |
| 3 |
.
1/ tw. Pitagorasa c2=a2+b2
b= 2√3=√6= 2√3−√3*√2= √3(2−√2
c2= (2−√2)2+3*(2−√2)2= 4*(2−√2)2
c= 2*|2−√2|= 4−2√2
c2=a2+b2
c2=(2−√2)2+(2√3−√6)2
c2=22−2*2√2+(√2)2+(2√3)2−2*2√3*√6+√62
c2=4−4√2+2+4*3−4√18+6
c2=24−4√2−4*√9*2
c2=24−4√2−4*3√2
c2=24−16√2
c2=4*(6−4√2)=4*(2−√2)2
c=√4*√(2−√2)2=2*(2−√2)
c=4−2√2
==========
| 1 | ||
i P= | *8*8*sinα = 32sinα , α∊(0o,180o) | |
| 2 |
| 1 | ||
to: 32sinα= 16 ⇒sinα= | ⇒ α=30o lub α= 180o−30o= 150o | |
| 2 |
i się załamał biedaczek
. Jak się człowiek uczy cały dzień,
to te godziny lecą jak oszalałe.
Nie pomyślałbym, że to takie proste
. Aż mi wstyd, ale na szczęście matura czeka mnie dopiero
w przyszłym roku szkolnym (w 4. klasie technikum)
. Może w międzyczasie odnajdę gdzieś swój
potencjał matematyczny, którego na razie próżno u mnie szukać
Jak sam rozwiązywałem 1., to zatrzymałem się na 24 − 16√2 (tak jak rozwiązała Mila) i nie
wiedziałem co dalej
. Za nic bym nie pomyślał, że to można tak rozłożyć, żeby wyszedł
skrócony wzór mnożenia.
W 3. zupełnie zapomniałem o wzorze na pole z użyciem kąta. Pewnie nawet jakbym sobie
| 1 | ||
przypomniał, to i tak nie wiedziałbym co dalej, bo w książce mam, że P = | * ab * sinα, | |
| 2 |
.
Zostało jeszcze 2 zadanie. Nie wiem jak ten promień koła wyliczyć. Niby w internecie znalazłem
wzory, ale jak je zastosowałem, to wyszły mi jakieś dziwne liczby.
| 2P | ||
r = | ||
| a+ b + c |
| abc | ||
P = | ||
| 4R |
| √3 | ||
tg30o = | ||
| 3 |
| √3 | h | ||
= | |||
| 3 | 5 |
| 5√3 | ||
h = | ||
| 3 |
| √3 | ||
cos30o = | ||
| 2 |
| √3 | 5 | ||
= | |||
| 2 | c |
| 10 | 10√3 | |||
c = | = | |||
| √3 | 3 |
. Tylko te nieszczęsne koło
jest puste. Próbowałem wpisać w ten trójkąt mniejsze trójkąty prostokątne, żeby dojść do
promienia koła, ale nic mi to nie dało. Pamiętam, że w gimnazjum takie zadania rozwiązywałem.
Aż nie mogę uwierzyć, że teraz się z tym męczę
.
PS.: Z tymi włosami żartowałem, nie wypadają
. Ale naprawdę się idzie podenerwować przy tej
matmie. Szczególnie, że przez pół dnia rozwiązałem jedną stronę zadań, a zostały jeszcze 2
.
.
Spróbuj ponownie za godzinę i może się uda
Podpowiedź do zadania 2.
x√3 = 5
| 1 | 2x*2x*10 | |||
Pole P = 5x, P = | (2x + 2x + 10)*r, P = | |||
| 2 | 4*R |
. Z tych wzorów już wcześniej korzystałem, ale wtedy musiałem
coś przekręcić i dziwne liczby mi wychodziły. Zaraz jeszcze R wyliczę.
| 25√3 | ||
P = | ||
| 3 |
| 1 | ||
P = | (2x + 2x + 10)*r | |
| 2 |
| 25√3 | 1 | 10√3 | 10√3 | ||||
= | ( | + | + 10)*r | ||||
| 3 | 2 | 3 | 3 |
| 25√3 | 1 | 20√3 | 10√3 | ||||
= | ( | + 10)*r = ( | + 5)*r | ||||
| 3 | 2 | 3 | 3 |
| 25√3 | 10√3*r | ||
= | + 5r /:r | ||
| 3 | 3 |
| 25√3 | 10√3 | ||
= | + 5 /:√3 | ||
| 3r | 3 |
| 25 | 10 | 5√3 | |||
= | + | /*3 | |||
| 3r | 3 | 3 |
| 25 | |
= 10 + 5√3 /:5 | |
| r |
| 5 | |
= 2 + √3 /*r | |
| r |
| 5 | 5 | 2 − √3 | 10 − 5√3 | |||||
r = | = | * | = | |||||
| 2 + √3 | 2 + √3 | 2 − √3 | 4 − 3 |
| 10√3 | ||
wynosić | , czyli tyle ile ramię trójkąta. To jest błąd w odpowiedziach? Mógłby ktoś | |
| 3 |
| 25√3 | ||
P = | ||
| 3 |
| abc | ||
P = | ||
| 4R |
| 10√3 | ||
b i c (ramiona) = | ||
| 3 |
| 25√3 | 10*10√3 | 10√3 | |||
= ( | * | ) : (4R) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 25√3 | 1000√3 | ||
= ( | ) : (4R) | ||
| 3 | 9 |
| 25√3 | 250√3 | ||
= | / *3 | ||
| 3 | 9R |
| 250√3 | ||
25√3 = | /:25√3 | |
| 3R |
| 10 | ||
1 = | ||
| 3R |
| 10 | ||
R = | ||
| 3 |
. Nie wiem czemu, ale często jak mam obliczyć 3*3
to piszę wtedy 6. Przy pierwiastkach mam lepiej, bo często zapominam ich pomnożyć.
Wynik końcowy jest zgodny z kluczem odpowiedzi. Co prawda długość ramienia trójkąta jest równa
długości promienia koła opisanego, co moim zdaniem nie jest możliwe (tak mi się wydaje), ale
na pracy klasowej nie będzie mnie to interesować, grunt żeby odpowiedź się zgadzała
.
Dziękuję wszystkim za pomoc