6 Zadan w jednym. Prosze o pomoc.
Przemo: Zadanie 1.
Ksiazka kosztowala 12zl potem zdrozala o 20% a nastepnie staniala o 25%.Oblicz cene tej ksiazki
po tych zmianach.
Zadanie 2.
Srebrna taca proby 800 wazy 1,2kg. Ile dekagramow innych metali niz srebro jest w tej tacy?
Zadanie 3.
Rozpuszczono 30g soli w 210g wody. Oblicz procentowe stezenie soli w tym roztworze.
Zadanie 4.
Kapital 30 000zl wplacono do banku na 4% w stosunku rocznym. Oblicz odsetki uzyskane po 2
latach(odliczajac 20% podatku odsetek).
Zadanie 5.
Liczby mieszkancow(w przyblizeniu) Polski, Czech i Slowacji sa w stosunku 390:103:54. Roznica
liczb mieszkancow w Czechach i Slowacji jest rowna 4,9mln osob.Ilu mieszkancow jest w kazdym
z tych krajow?
Zadanie 6.
Suma trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest rowna 114. Znajdz najwieksza z tych
liczb.
15 lis 18:40
Marta: zad.3
2.
30g+210g=240g
30/240=0,125*100%=12,5%
15 lis 18:42
15 lis 18:42
Marta: zad.1
75% * (120% * 12)=0,75 * 1,2 * 12 = 10,8
15 lis 18:43
15 lis 18:46
Przemo: Dzieki wam
15 lis 19:00
Przemo: Dzieki wam
15 lis 19:00
dfgth:
18 sty 10:08