równość
Archy: wykaż, że zachodzi równość:
√18−8√2−√6−4√2=2
10 lis 22:36
Eta:
(4−√2)2= 18−8√2 i (2−√2)2= 6−4√2 i √a2=|a|
|4−√2|− |2−√2|= .....=2
10 lis 22:39
Archy: kurde... sam bym na to nie wpadł

dzięki wielkie
10 lis 22:42
Eta:
10 lis 22:42
vld: Jaki jest sposób na zamianę 18−8√2 w (4−√2)2 ?
10 lis 23:19
Eta:
1/ sposób: 18−8√2= 16 −2*4√2+ 2 = 42−2*4*√2+(√2)2− (4−√2)2
2/ sposób (a−b)2= a2+b2−2ab
2ab=8√2 /:2
a*b=4*√2 a=4 i b= √2 i sprawdzamy czy a2+b2=18 42+(√2)2= 18 jest ok
to 18−8√2=(4−√2)2
10 lis 23:26
vld: Ok, dzięki.
10 lis 23:31
Eta:
W pierwszym wierszu na samym końcu ma być =(4−√2)2
10 lis 23:34