kombinatoryka
zadanie: Pewna czasteczka porusza sie w kierunku poziomym i w kazdej sekundzie pokonuje odleglosc rowna
podwojonej odleglosci pokonanej w sekundzie poprzedzajacej. Niech an oznacza pozycje
czasteczki po n sekundach. Okreslic an wiedzac, ze a0=3 oraz a3=10.
0 sekunda: 3
1 sekunda 3*2=6 ale jak ide tym sposobem to wychodzi zle
dlaczego?
10 lis 22:10
zadanie: ?
10 lis 22:44
Panko: a0=3
a1=s
a2=2s
a3=4s
a3=10= a0+ (a1+a2+a3) =3+7s stąd s=1
an= a0+ ( a1+a2+....+ an)= 3+ 1*(1+2+22+....+2n−1) =3+(2n−1)=2n+2
Uwaga a0 i a1 NIE pozostają w związku określonym w zadaniu
11 lis 00:05
zadanie: dziekuje
11 lis 11:39