Znajdź kąt między wektorami
arego: Bardzo proszę o sprawdzenie
Znajdź kąt między wektorami
→ AB i → AC , jeżeli A (−1,3,5), B (2,1,−1), C(0,2,1)
obliczyłem współrzędne ze wzoru AB = [x
b − x
a, y
b − y
a, z
b − z
a]
u = → AB = [3,−2,−6]
w = → AC = [1,−1,−4]
długości →|AB| =
√(xb − xa)2 + (yb − ya)2 + (zb − za)2
→|AB| = 7
→|AC| =
√18
| | ux*wx + uy*wy + uz*wz | |
i cosα |
| |
| | |u|*|w| | |
| | 3*1 + (−2)*(−1) + (−6)*(−4) | | 3 + 2 + 24 | | 29 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| | 7*√18 | | 7√18 | | 7√18 | |