Granica
Theemi: Hej to znów ja. I znów granica.
Dwa bardzo podobne przykłady, jakby ktoś mógł wytłumaczyć jeden, byłbym wdzięczny.
1. lim(x−>0)(cosx)1/x2
2. lim(x−>0)(1+tg2√x)1/2x
W obu przypadkach wychodzi [1∞]. Więc próbowałem wykorzystując wzór z ℯ. Niestety wychodzi
ℯ0. Wykorzystując Hospitala wychodzi, bez niego niestety nie : /. Ktoś potrafi rozwiązać nie
korzystając z pochodnych?
10 lis 21:25
Gray: Wiadomo, że (1+x)
1/x →e, jak x→0.
Zawsze (bez wyjątku) możesz z tego korzystać, gdy masz symbol 1
∞.
Można też inaczej, ale ja lubię tak:
(cosx)
1/x2 = (1+cosx−1)
1/x2 =[ (1+cosx−1)
1/(cosx−1)]
(cosx−1)/x2 → e
−1/2, bo
| cosx−1 | | −sin2x | | −1 | |
| = |
| → |
| |
| x2 | | (cosx+1)x2 | | 2 | |
10 lis 21:39
Theemi: | | cosx−1 | |
Dzięki! Nie wiedziałem właśnie co zrobić z tym |
| . |
| | x2 | |
10 lis 21:48