Wielomiam
Amadeusz:
Mam pytanie z zakresu gmnazjum

czy wielomian 2x −−−> Ax+C
x
2 −>Ax
2
x−−−>Ax+C
3e
2x −−−> 3Ae
2x
Czy tak się zapisuje wielomiany?
10 lis 21:15
PW: czy wielomian 2x −−−> Ax+C co?
Ostatni zapis − co by nie miał oznaczać − nie jest opisem wielomianu (występuje w nim funkcja
potęgowa).
Jeżeli chcemy zapisać definicję funkcji za pomocą strzałki, to zawsze musi być
x → wzór zależny od x.
Po lewej stronie musi być argument, to znaczy najczęściej x.
10 lis 21:26
Amadeusz: Chodzi mi o te porównanie stopni wielomianu.
Bo np. jak jest x2 +x w postaci wielomianu zapisujemy g Ax2+Bx +C
a co było by gdyby właśnie zostało mi samo x2
10 lis 21:38
PW: To znaczy, że A=1, B=0, C=0, postać ogólna jest zawsze ta sama:
W(x) = Ax2+Bx+C
10 lis 21:48
vld: Jeżeli masz najwyższą potęgę x2, to A jest przy x2, B jest przy x i C jest jako wyraz wolny
bez x
10 lis 21:53
Amadeusz: aha aha bo potrzebuje to do zastosowania w równaniach różniczkowych i dlatego pytam

metody
przewidywań.
(x
2+x)e
x (Ax
2 +Bx+C)e
x do takich sytuacji własnie to potrzebuję
y"−4y'+8y=e
4x + sin3x
Δ=−16
r1=2+2i
r2=2−2i
y=e
2x(C1cos2x+C2sin2x)
własnie w tym potrzebuje ten wielomian e
4x + sin3x żeby to zapisać w postaci tego sropnia
wielomianu Ae
4x+Bsin3x+Ccos2x
10 lis 22:05