proszę o rozwiazanie
proszę o rozwiązanie : rozważmy równanie x + y+ z = 10 jego rozwiązaniami są uporządkowane
trójki liczb. Ile jest takich rozwiązań, które składają się z trzech liczb naturalnych?
nie wiem jak się do tego zabrać czy należy wstawiać odpowiednie cyfry
10 lis 21:10
Gray: Wypisz wszystkie możliwości; jest ich niewiele.
10 lis 21:13
PW: Rozważyć, na ile sposobów można w równości
(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1) = 10
wstawić w 2 spośród 9 miejsc zamiast "+" znak ")+(", co pokaże rozwiązanie, np.
(1)+(1+1+1+1+1)+(1+1+1+1) = 10
pokazuje rozwiązanie
(1,5,4).
W ten sposób otrzymamy rozwiązania dodatnie (nie wiem, czy 0 jest dla Was liczbą naturalną, bo
jeśli tak, to trzeba jeszcze trochę pomyśleć).
10 lis 21:21
teofrast: Przyjmując polski punkt widzenia ( wedle którego zbiór N kojarzony jest z pojęciem
przeliczalności, a więc zaczyna się od jedności) , pełne rozwiązanie (zgodne z pomysłem PW)
przedstawiono tutaj:
http://rdsmaths.blogspot.com/2014/08/how-many-solutions-of-x-y-z-k.html
Dla (N∪{0})
3 otrzymujemy ( np. dla z=0 ) równanie diofantyczne x+y=10 , które, jak wiadomo
ma rozwiązanie postaci x=t, y=10−t dające dodatnie rozwiązania dla 0 ≤ t ≤<10 : jest ich 11
Permutując owe rozwiązania ( równanie wyjściowe jest symetryczne ). Otrzymujemy w sumie
dodatkowo 66 rozwiązań...
10 lis 21:43
Mila:
1)Jeżeli x,y,z∊N
+
to liczba rozwiązań jest równa :
| | | |
= | kombinacje 2−elementowe |
| | |
10 lis 21:46
proszę o rozwiązanie : wynik tego zadania to 66 rozwiązan
10 lis 21:48
Gray: Wyznacz wszystkie ciągi elementów niemalejących; jest ich 8:
(1,1,8)
(1,2,7)
(1,3,6)
(1,4,5)
(2,2,6)
(2,3,5)
(2,4,4)
(3,3,4)
Możesz je wszystkie popermutować: 3*3! + 5* 3!/2! = 3*6+ 5*3 = 33.
10 lis 21:48
Gray: Ups

Czegoś nie zauważyłem?
10 lis 21:49
proszę o rozwiązanie : Mila według twojego zapisu wynik byłby rowny 36 rozwiązań
10 lis 21:51
Gray: Nie widzę tych 66 rozwiązań...
10 lis 21:53
proszę o rozwiązanie : Mila według twojego zapisu wynik wynosi 36 rozwiązań a nie 66 rozwiązań
10 lis 21:53
Mila:
2) Jeżeli x,y,z∊N={0,1,2,3...}
To liczba rozwiązań jest równa :
10 lis 21:54
PW: Kolego
Gray, jesteś matematykiem

Myśl słuszna, rachunki gorzej (skąd ja to znam).
4·3! + 4·3 = 36.
10 lis 21:55
Gray:
10 lis 22:08
Mila:
Gray
U Ciebie brakło jednej trójki.Ma byc 36.− liczba rozwiązań dodatnich naturalnych.
2) Dołączymy trójki z zerem:
019
028
037
046
055
0,0,10
36+30=66 liczba rozwiązań nieujemnych całkowitych.
Do autora: Powinieneś napisać, jakie liczby zaliczacie do N.
Ja 0 zaliczam do N i jeżeli nie chcę go uwzględniać to piszę x∊N
+
10 lis 22:16
Gray: Mila: trójki mam wszystkie; brakło "jedynie" umiejętności dodawania w zakresie do 36

Dzięki, że dokończyłaś.
10 lis 22:27
Mila:
10 lis 22:30
proszę o rozwiązanie : dziękuję bardzo z drugim zadaniem sobie poradziłem , skorzystałem z informacji o liczbach
naturalnych
10 lis 23:04