granice ciagów
paw: (1−1n2)2
10 lis 20:35
paw: 1
(1− −−−)2
n2
10 lis 20:37
Janek191:
lim a
n = 1*1 = 1
n→
∞
10 lis 20:38
Janek191:
Stosuj U do pisania ułamków
10 lis 20:38
paw: odp ma wyjść [ e−2 ] i tu własnie nie wiem o co cho
10 lis 20:41
paw: sory ja źle napisałem zamiast wszystko do kwadratu to wszystko do n
10 lis 20:43
10 lis 20:44
Eta:
Może tak ma być:
| | −1 | |
n→∞ an= [(1+ |
| )n2]2= (e−1)2= e−2 |
| | n2 | |
10 lis 20:48
paw: naawet nie weim skąd te e
10 lis 20:55
Kaktus :
z definicji
10 lis 20:55
maaria:
eeee tam
10 lis 20:58
10 lis 21:03
paw: właśnie znalazłem,ale dziękuje
| | n−2 | |
a ajk to rozwiązać? ( |
| )n |
| | n+3 | |
10 lis 21:15
10 lis 21:17
paw: n się skraca
10 lis 21:18
Eta:
| n−2 | | n+3−5 | | −5 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | −5 | | −5 | |
(1+ |
| )n= [(1+ |
| )n+3]n/(n+3) = (e−5)1=e−5 |
| | n+3 | | n+3 | |
10 lis 21:21
paw: aaa czyli na "siłę" pod ten wzór, dziękuję

!
10 lis 21:22
Eta:
Można też tak jak napisałeś:
| | −2 | |
teraz licznik : (1+ |
| )n= e−2 |
| | n | |
| | licznika | |
g= |
| =e−2−3= e−5 |
| | mianownika | |
10 lis 21:24
paw: a w I sposobie wykładniki n+3 i n/(n+3) skąd się wzięły, bo nie moge do tego dość, (n+3) to ze
wzoru mianownik=wykładnik ,a te drugie?
10 lis 21:30
paw: n było pdane w zadaniu,ale (n+3) JEST W MIANOWNIKU?
10 lis 21:33