Jola:
jak rozwiązać równanie x3-x2-1=0. Proszę o pomoc
21 sty 21:29
Jola:
Czy nikt nie potrafi mi pomóc z rozwiązaniem tego równania?
22 sty 20:00
ynz:
x3 - x2 = 1
x(x2 - x) = 1
czyli x musi być różne od zera, zatem można obustronnie podzielić przez x:
x2 - x = 1/x
x(x-1) = 1/x
(x-0)(x-1) = 1/x
Wykresem lewej strony równania jest parabola, skierowana ramionami do góry, o miejscach zerowych 0 i 1. Wykresem prawej strony jest hiperbola. Trzeba narysować oba wykresy na jednym rysunku i x w miejscu przecięcia będzie rozwiązaniem (około 1,4656). Inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy, ale może to wystarczy.
23 sty 15:12