Ciągi 2
Blue: Mam problem z tymi zadaniami :
zad.8 Wyznacz iloraz nieskończonego zbieżnego ciągu geometrycznego, w którym pierwszy wyraz
| | 1 | |
jest równy 6, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu stanowi |
| sumy ich kwadratów. |
| | 8 | |
zad.10 Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego jest równa 4, a suma ich
sześcianów jest równa 192. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
10 lis 19:30
Gray: Ad. 8. Rozwiąż równanie:
w którym a
1 = 6.
Ad. 10 − podobnie.
10 lis 19:33
Mila:
Zadanie 1)
1) Najpierw ustal ciąg bn o wyrazach , które są kwadratami odpowiednich wyrazów ciągu an.
2) Zbadaj jaki to ciąg
3) wtedy łatwo dokończysz
10 lis 19:36
Janek191:
z.8
a
1 = 6
I q I < 1
a
2 = 6 q
a
3 = 6 q
2
II ciąg
b
1 = 6
2 = 36
b
2 = 36 q
2
| | b1 | | 36 | |
Sbn = |
| = |
| |
| | 1 − q2 | | 1 − q2 | |
więc
10 lis 19:38
Blue: Dzięki wielkie, obliczenie 10 polega praktycznie na tym samym

Dobrze mi wyszło to 10, ale
obliczenia niestety bardziej parszywe niż w 8
11 lis 01:00
salamandra: Mam pytanie dlaczego w Sbn jest q2 a nie q?
29 maj 21:48
Qulka: bo jeśli było
an= a, aq ,aq2 , ....
to
bn = a2, a2q2 , a2q4, ....
czyli jak widać •q2 i to jest iloraz tego ciągu
29 maj 21:52
salamandra: dzięki
29 maj 22:11
janek191:
Około 5,5 roku już minęło
30 maj 08:42
Qulka: a zadania wciąż aktualne
30 maj 08:59
paulina: a3=1 a5=4
15 lut 16:25