ciągi ;)
Blue: Zrobiłam 3 zadania z ciągu na dowodzenie (wrzucam skany):
| | 2n−1 | |
zad.1 Udowodnij, że ciąg określony wzorem an= |
| jest ciągiem rosnącym. |
| | n+1 | |
http://i60.tinypic.com/20f3kfk.jpg
zad.2 Udowodnij, że ciąg (a
n), którego suma n początkowych wyrazów
S
n=a
1+a
2+...+a
n wyraża się wzorem S
n= 2n
2−n, jest ciągiem arytmetycznym.
http://i57.tinypic.com/2r7yetu.jpg
zad.3 Wiadomo, że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu (a
n) wyraża się wzorem
S
n=4*(5
n−1). Udowodnij, że ciąg (a
n) jest ciągiem geometrycznym. Podaj jego wzór
ogólny.
http://i59.tinypic.com/29fcjlw.jpg
Czy ja to dobrze rozwiązałam?
10 lis 19:18
wmboczek: w 3 błąd we wzorze ogólnym 16*5n−1
10 lis 19:23
Janek191:
z.2
Sn + 1 − Sn = an + 1
10 lis 19:24
Blue: no tak bo to wyjdzie an+1, a nie an...
10 lis 19:36
Blue: Czyli to 1 zadanie jest w pełni dobrze?
10 lis 23:24
Blue: o Jezusie, przecież ja tam jakąś totalną bzdurę zapisałam

delta nie wyszła, 0 , sorki
, już widzę...
10 lis 23:29
Eta:
Nie wzywaj "imienia ... na daremno" ( to grzech!
10 lis 23:30
Blue: no ale tak czy siak, w zbiorze liczb naturalnych dodatnich ta funkcja osiąga wartości dodatnie,
czyli ciąg jest rosnący − zapisanie czegoś takiego wystarczy?
10 lis 23:31
Blue: Przepraszam
10 lis 23:32
Saizou :
ciąg określony wzorem an=(1/2)n ma wartości dodatnie a jest malejący xd
10 lis 23:35
Blue: a w tym drugim co prawda wzór ciągu wyjdzie inny 4n−3, ale różnica ta sama − 4 tak?
10 lis 23:37
Blue: ale Saizou , ja nie mówię o samym wzorze ciągu, ale o tym , co wyszło w mianowniku po działaniu
a
n+1−a
n
10 lis 23:39
Saizou : tak, ale różnica to 4 a nie −4

taki tip: jeśli masz wzór określony wzorem a
n=an+b, to a jest różnicą tego ciągu i jest to
ciąg arytmetyczny xd
10 lis 23:41
Blue: Saizou to był myślnik, a nie minus
10 lis 23:43
Saizou :
| | 3 | |
an+1−an= |
| >0 dla n∊ℕ |
| | (n+2)(n+1) | |
bo (n+1)(n+2)>0 dla każdej liczby n∊ℕ
10 lis 23:45
Blue: ale w każdym razie − zgodzisz się teraz ze mną w tym 1 ?
10 lis 23:46
Saizou : nie trzeba powoływać się na monotoniczność ciągu, wystarczy pokazać że ta różnica jest >0
10 lis 23:46
Blue: Saizou to miałam na myśli ! ^^
10 lis 23:46
Blue: tylko napisałam to tak, że mnie nie zrozumiałeś
10 lis 23:46
Saizou : ale chyba już się rozumiemy xd
10 lis 23:47
Blue: yes, of course ^^
10 lis 23:51