Zadanie o pociągach
madzik: Z miasta A do miasta B wyjechał pociąg pospieszny. O tej samej godzinie z miasta B do miasta A
wyjechał pociąg osobowy i dojechał do celu podróży po 15 godzinach. Jadąc ze stałą średnią
prędkością, pociągi minęły się godzinę po tym, gdy pociąg pospieszny pokonał połowę trasy.
Oblicz czas jazdy pociągu pospiesznego, jeżeli jechał on dłużej niż 6 godzin.
10 lis 19:07
wmboczek: s − droga
v − pr osobowego
w − pr posp
t− czas posp
s=15v //row na drogę os
s=wt //rów na dr posp
s=(v+w)(t/2+1) //równanie na spotkanie − pół drogi to pół czasu w ruchu jednostajny
wstawiasz v i w z 1 i 2 rówania do 3, dzielisz na s, doprowadzasz do delty
t2−13t+30=0
10 lis 19:17
madzik: Kurczę, podstawiam, ale nie mogę dojść do takiej postaci, o której piszesz i nie wiem, w którym
momencie popełniam bląd:
| | st+15s | | 2+t | |
s=( |
| )( |
| ) \x30 |
| | 15t | | 2 | |
30s=(2st+30s)(30+15t)
30s=60st+30st
2+900s+450st
t
2+15t+29=0
10 lis 20:05
wmboczek: razy 30 skraca dół i zostaje tylko (t+15)(2+t)
10 lis 20:08
madzik: Oki, juz zrozumiałam, dziękuję
10 lis 20:16