funkcje
ema: zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞,2>. jaki wzór ma funkcja f?
10 lis 18:54
Gray: a(x−p)2 +2, dla dowolnego a<0 oraz p∊R.
10 lis 18:55
Janek191:

ZW = ( −
∞ ; 2 > = ( −
∞ ; q >
więc
q = 2
a < 0
f(x) = − x
2 + 2
10 lis 18:57
Janek191:
Podałem przykład takiej funkcji .
Ogólne rozwiązanie podał Gray
f(x) = a*( x − p)2 + 2 ; a < 0 , p ∊ ℛ
10 lis 19:01
ema: wg odpowiedzi prawidłowy wzór to f(x)=−(x−3)2+2
jak do tego dojść?
10 lis 19:03
Eta:
Najpierw sprawdź treść zadania! a później odpowiedź
10 lis 19:07
Janek191:
Czy na pewno przepisałaś dobrze treść zadania ?
10 lis 19:08
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź !
10 lis 19:09
ema: tak, wszystko dobrze przepisane
10 lis 19:10
Gray: Zmień zbiór zadań
10 lis 19:17
ema: tak więc niewykonalne? tak myślałam, że brakuje danych do obliczenia p, ale wolałam spytać
specjalistów
10 lis 19:35