matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
nikolson:
Witam, Badam zbieżność szeregu:
5
n
(n!)
2
∑
(2n)!
użyłem d'alamberta, ale mam problem z silniami, nie wiem jak je tam poskracać. Zatrzymałem się w tym momencie:
5
n
(n!)
2
5
n
5(n+1)(n!)(n+1)(n!)
=...=
(2n)!
(2n+2)(2n+1)(2n)!
Co poradzicie?
10 lis 18:46
Gray:
Masz liczyć
a
n+1
= .... wtedy Ci się poskraca.
a
n
10 lis 18:54
nikolson:
aj no tak...zapomniałem podzielić przez a
n
11 lis 10:53