granica
granica: | | 1 + (−1)n | |
Zbadać istnienie granicy ciągu o wyrazie ogólnym an = |
| |
| | 2 | |
może ktoś pomóc ?
10 lis 18:37
Gray: Dwa podciągi
a2n=?
a2n+1=?
Wniosek: ?
10 lis 18:38
granica: obliczyć dla nich wartości dla przykładowych argumentów ?
10 lis 18:53
Gray: Ogólnie,
| | 1+(−1)2n | | 1+1 | |
np. a2n = |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 18:56
granica: a jak wyliczyć potęge (−1)2n+1 ? = 1 − 1 będzie ?
10 lis 19:02
granica: ?
10 lis 19:18
10 lis 19:20
granica: i takie zadanie zawsze wykonuję się w taki sposób i skoro dla a2n wychodzą inne wartości jak
dla a2n+1
to jaki z tego wniosek ?
10 lis 19:30
Gray: No jaki? Jeżeli ciąg jest zbieżny, to każdy jego podciąg też i to do tej samej granicy. Skoro
udało się znaleźć dwa podciągi zbieżne do dwóch różnych granic, to... ?
10 lis 19:37
granica: ciąg an jest zbieżny ?
10 lis 19:40
Gray: Nie jest.
10 lis 19:45
granica: dzięki już rozumiem
10 lis 19:56
Gray:
10 lis 20:00