Prawdopodobieństwo wraz z procentem
Lukas: Witam,
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Jestem ciekawy jak rozwiązuje się tego typu
zadania. Sam nic nie potrafię wymyślić a w internecie podobnych nie znalazłem.
Treść zadania:
Mamy 10 karabinów. 4 z celownikiem 6 bez. Prawdopodobieństwo trafienia w cel z karabinu z
celownikiem wynosi 80% a bez 40%. Padł strzał, jakie jest prawdopodobieństwo, że strzelano z
karabinu z celownikiem?
Pozdrawiam,
Łukasz
10 lis 18:31
PW: Na pewno dobrze przepisałeś ostatnie zdanie?
Karabinów jest 10, w tym z celownikiem 4. Nie trzeba nic więcej, żeby odpowiedzieć na pytanie
jakie jest prawdopodobieństwo, że strzelano z karabinu z celownikiem.
10 lis 18:42
Gray: Czy między "Padł" a "strzał" nie powinno być "celny"? Jeżeli jest OK, to 4/10 − taki jest
odsetek karabinów z celownikiem
10 lis 18:46
Lukas: No tak mam zapisane. Cały problem ma polegać na tym, iż te informacje o procentach też mają coś
wnieść. Pierwszy raz widzę tego typu zadanie. Drugie tego typu zadanie ale już bez konkretnych
danych mam takie:
Są panie. Sprawdzają prace. Pani numer 1 popełnia x błędów pani numer 2 y błędów. Bierzemy
pracę która jest źle sprawdzona. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi ona od pani 1?
Te 2 zadania zostały podane. Te pierwsze wraz z danymi jak powyżej a te 2 bez danych jak w tym
poście.
Prawdopodobieństwo wynosi niby 4/10 jeżeli chodzi o 1 zadanie?
10 lis 18:48
Lukas: Mam tylko strzał i tak też było podawane. Jeżeli to pomoże to te 2 treści zadań mam zapisane
pod prawdopodobieństwem warunkowym
10 lis 18:50
PW: No widzisz, w zadaniu 2. bierzemy pracę i mówimy: została źle sprawdzona, nie "bierzemy
pracę − jakie jest prawdopodobieństwo, że sprawdzała pani nr 1".
W zadaniu 1. nie ma efektu strzelania, więc podejrzewamy, że powinno być "padł celny strzał"
lub "padł niecelny strzał", bez tego zadanie staje się banalne, z nadmiarem danych.
To są rzeczywiście zadania za zastosowanie wzoru na prawdopodobieństwo calkowite. W zadaniu 2.
trzeba najpierw policzyć
P(Z)
(prawdopodobieństwo złego sprawdzenia), a potem P(P1|Z) (prawdopodobieństwo "pani nr 1" pod
warunkiem złego sprawdzenia).
10 lis 19:01
Lukas: Dobrze to jeżeli w zadaniu 1 byłoby padł celny strzał jakby to trzeba było zrobić?
10 lis 19:40
PW: W treści zadania są zaszyfrowane następujące informacje:
| | 6 | |
P(B) = |
| , P(C) = {4}{10}, |
| | 10 | |
przez B oznaczyliśmy zdarzenie "strzelano z karabinu bez celownika", przez C − zdarzenie
"strzelano z karabinu z celownikiem"
| | 40 | | 80 | |
P(T|B) = |
| , P(T|C} = |
| , |
| | 100 | | 100 | |
przez T oznaczyliśmy zdarzenie "oddano celny strzał".
Zgodnie ze wzorem na prawdopodobieństwo całkowite
P(T) = P(B)·P(T|B) + P(C)· P(T|C}.
Wszystkie dane mamy, obliczamy:
| | 6 | | 40 | | 4 | | 80 | | 56 | |
P(T) = |
| · |
| + |
| · |
| = |
| . |
| | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 100 | |
Teraz trzeba obliczyć
zgodnie z definicją prawdopodobieństwa warunkowego.
Liczby P(C∩T) nie znamy, ale
| | P(T∩C) | |
(*) P(T|C) = |
| , |
| | P(C) | |
zatem
(**) P(T∩C) = P(T|C)·P(C).
Mnożenie mnogościowe zbiorów jest przemienne, mamy więc
(2) P(C∩T) = P(T|C)·P(C).
Po podstawieniu (2) do (1) otrzymamy odpowiedź, wszystkie dane mamy:
| | P(T|C)·P(C) | |
P(C|T) = |
| |
| | P(T) | |
Zdaję sobie sprawę, że "sztuczki" z (*) i (**) się nie wymyśli, trzeba to raz zobaczyć w
książce i nauczyć się stosować, jest to zawsze ten sam schemat.
10 lis 20:08
Lukas: Dzięki wielkie
10 lis 21:08