Stereometria liczenie kosinusa kąta między dwoma ścianami bocznymi
marlon: 1. Każda krawędź graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2. Oblicz cosinus kąta
nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
2. Wyznacz cosinus kąta wyznaczonego przez dwie ściany czworościanu foremnego.
3.Oblicz objętość czworościanu foremnego, którego krawędź równa się odcinkowi bedącemu wspólną
częścią wykresów funkcji : y = |x−3| i y = − |x| + 3
4. Jeżeli pewnien trójkąt prostokątny obrócimy dokoła jednej z przyprostokątnych to otrzymamy
bryłę o objętości 96π cm3. Jeżeli ten sam trójkąt obrócimy dokoła jego przeciwprostokątnej, to
otrzymamy bryłę której objętość wynosi 76,8π cm3. Oblicz pole trójkąta prostokątnego.
5. Jak zmieni się objętość stożka, gdy dwukrotnie zwiększymy jego wysokość?
10 lis 18:18
dero2005:

zad 1
a = 2
s = a
√2 = 2
√2
| | a | |
m = √a2 + (a2)2 = |
| √5 = √5 |
| | 2 | |
10 lis 20:56
dero2005:

zad 2
10 lis 21:04