wektory - iloczyn
arego: Witam
proszę o sprawdzenie ponieważ średnio się w tym jeszcze orientuje
oblicz (2a + b) ● (a − 3b), jeżeli |a|=1, |b|=2, kąt a,b = π/6
π/6 czyli 30 stopni czyli cos30 = √3/2
(2a + b) ● (a − 3b) =
= 2a2 − 6ab + ba − 3b2 * cosα =
= 2 * 12 − 6*1*2 + 2*1 − 3*22 * √32 =
= 2 − 12 + 2 − 12 * √32 =
= 24 * √32 =
= 12√3
10 lis 18:14
Gray: Skąd ten " * cosα" w drugiej linijce rachunków?
10 lis 18:32
Gray: ab = |a| |b| cosα = ... Tylko tu wystąpi cosα.
10 lis 18:33
Gray: (2a + b) ● (a − 3b) = 2a2 −5ab − 3b2 = 2 −5*1*2*cosπ/6 −12 = ...
10 lis 18:35
arego: czyli powinno być
2a2 − 6ab + ba − 3b2 =
2*a*a*cos0 − 6*a*b*cos30 + b*a*cos30 − 3*b*b*cos0 =
2*1*1*1 − 6*1*2*√32 + 2*1*√32 − 3*2*2*1 =
2 − 6√3 + √3 − 12 = 7√3 − 10
a jak z tą przemiennością wektorów? bo obiło mi się o uszy że np.
a*b to nie to samo co b*a dlatego nie jestem pewien co dać przy b*a tutaj.
10 lis 18:41
arego: ok znalazłem zapis...
...
"Iloczyn skalarny ma następujące własności:
1. Przemienność a⋅b=b⋅a"...
wiec chyba powinno być dobrze...
10 lis 18:53