Granica
Theemi: Hej mam pewną granicę do obliczenia:
lim(x−>0) = e2x−exx (e2x − ex) / x
Rozbijam na dwie części i ze wzoru wiem, że ex−1x dąży do 1, ale co z exx ?
10 lis 18:11
Theemi: Nie napisałem, że nie można stosować reguły Hospitala. Korzystając z niej wychodzi 1 ; ).
10 lis 18:19
Krzysiek: | e2x−ex | | e2x−1 | | ex−1 | |
| = |
| − |
| |
| x | | x | | x | |
10 lis 18:22
Janek191:
| | e2x − ex | | ex*( ex − 1) | | ex | | ex − 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
więc
lim f(x) =
∞ + 1 =
∞
x →0
10 lis 18:24
Janek191:
Źle !
10 lis 18:25
Janek191:
więc
lim f(x) = 1*1 = 1
x → 0
10 lis 18:27
10 lis 18:28
Theemi: Dzięki za rozwiązania. Już wiem gdzie tkwił mój błąd. Musiałem z Hospitala taką łatwą
granicę...
10 lis 18:32