wyznacz wszystkie wartości parametru m
Lila: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność
log2 [m(x2+1] ≤ log2(4x2+4x+7)
i zrobiłam tak, ale coś nie wychodzi
m(x2+1)>0 ⇔ m>0
4x2+4x+7>0 ⇔ x ∊ R Δ≥0
mx2 + m ≤ 4x2+4x+7
(m−4)x2 −4x+ m −7 ≤0
Δ=4m2+44m−96
−4m2+44m−96 ≥0
m2 − 11m +24 ≥0
Δp= 121−96=25 ⇔ m1 =3 m2=8
m ∊ (−∞,3> ∪<8, +∞)
co robię źle bo wynik końcowy powinien wyjść m ∊ (0,8)
2.Dla jakich wartości parametru m równanie sin4 x − cos4 x = logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 (m+4) ma rozwiązanie
sin4 x − cos4 x = log[1/2] (m+4)?
3. rozwiąż równania : log2(cos x ) + logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 ( −sin x ) = 0
4. rozwiąż nierówność w przedziale <0, 2π>
log(√3) sin x ≤ log(√3) cos x −1
10 lis 18:09
Eta:
Hej

1/ Nie uwzględniłaś założenia ! m>0
Uwzględnij i ..... będzie ok
10 lis 18:21
Eta:
2/ sin2x−cos4x=log1/2(m+4)
m>−4
i sin4x−cos4x=(sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)= −cos(2x)
to cos2x= − log1/2(m+4)
cos2x ∊<−1,1> ⇒ −1≤ −log1/2(m+4)≤ 1
dokończ ...............
10 lis 18:49
Lila: Czyli w tym pierwszym po tym jak wezme m>0 i (−∞, 3>∪<8, +∞) to wychodzi m∍nalezy (0,8 > ?
10 lis 23:36
Eta:
Dokładnie tak
10 lis 23:37
Eta:
Widzę błąd: −4m2+44m−96≥0 /:(−1)
i zapomniałaś zmienić zwrot nierówności
poza tym
sprawdź dokładnie swoje rachunki bo ja nie sprawdzałam
10 lis 23:45
Lila: No faktycznie ale wtedy wychodzi m należy <3,8> i wynik się mię zgadza
10 lis 23:49
Lila: Czyli ostateczny wynik mi się nie zgodzi
11 lis 00:11
Eta:
Nie napisałaś całej treści zadania : " dla których nierówność .... co?
11 lis 00:16
Eta:
....ma co najmniej jedno rozwiązanie? tak ma być?
A to zmienia postać rzeczy
Napisz czy tak? to podam dokończenie zadania
11 lis 00:19
Lila: Dla których równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie. to jest dokończenie tego zadania
pierwszego
11 lis 00:25
Lila: I jeszcze jak poradzić sobie z tymi dwoma ostatnimi zadaniami ?
11 lis 00:30
Eta:
m>0
1
o parabola ramionami w górę: a>0 i Δ≤0
lub
2
o parabola ramionami w dół : a<0 i Δ<0
1
o m∊<3, 8>
2
o m<4 i m>0 i m∊(−
∞, 3)U (8,
∞) ⇒ m∊(0,3)
suma obydwu daje odp :
m∊(0,8>
P.S. całe zamieszanie przez brak poprawnej treści zadania
11 lis 00:30
Eta:
3/ 4/ słabo widać treść
Napisz to porządnie
11 lis 00:31
Eta:
3/ log2(cosx) +log0,5(−sinx)=0 takie?
4/ log√3(sinx)≤log√3(cosx) −1 tak?
11 lis 00:37
Lila: W 3 trzeba rozwiazac równanie log2 (cos x) + log przy podstawie 12 (−sin x) = 0
W 4 nierówność w przedziale <0,2π > log przy podstawie 12 cos 2x ≥ −log2 sin x
11 lis 00:42
Lila: 3 się zgadza

a 4 źle przepisalam mój błąd
11 lis 00:45
Lila: Ale już napisalam poprawnie mam nadzieję że teraz jest czytelne
11 lis 00:47
Eta:
3/ założenia : cosx>0 i sinx<0
log
0,5(−sinx)= −log
2(−sinx)
| | cosx | |
otrzymasz log2 |
| =0 ⇒ −tgx=1 ⇒ ......... to już dokończ |
| | −sinx | |
4/ założenia .................
i podobnie
−log
2(cos2x)≥ −log
2(sinx) ⇒ cos2x≤ sinx
podstaw za cos2x= 1−2sin
2x i otrzymasz nierówność kwadratową z sinusem
dalej już sobie poradzisz ... ( pamiętaj o założeniach! i uwzględnij podany przedział
No to pora spać
Dobrej nocki
11 lis 00:54
Eta:
W 3/ poprawiam chochlika ( bo już na oczy nie widzę

......... oczywiście ⇒
−ctgx= 1
11 lis 00:56
Lila: Jutro w razie czego przedstawie rozwiązania
Dobranoc
11 lis 00:59
Eta:
11 lis 01:01
Lila: W razie czego mam nadzieję że uzyskam pomoc
11 lis 01:07
Lila: w tym pierwszym jak parabola ramionami do góry to nie powinna być Δ≥0 ?
11 lis 09:23
Lila: w zadaniu 2 wychodzi po −ctg x = 1 ⇒x= −π4 + kπ ?
11 lis 10:02
Lila: Mam problem z tym 4 zadaniem ...
zał : cox 2x > 0 i sin x > 0
cos x ≤ sin x
1−2sin2 x ≤sin x
2sin2 x + sin x −1≥0
sin x = t t ∊ <−1,1>
2t2 + t −1 ≥0
Δ=9
t1 = −1 t2=12
11 lis 10:40